Unravelations
  • Home
  • Openbaring
  • English
  • Belangrijk
  • Links
  • AVG
  • About

De 7 Feesten van YHWH uit Leviticus 23: Vieren of Niet?

1/6/2025

8 Opmerkingen

 
Het is de laatste jaren een hot topic onder veel christenen: De zeven feesten uit Leviticus 23. In dit hoofdstuk worden zeven feesten genoemd die door God Zélf zijn ingesteld. Ze werden in eerste instantie gegeven aan de Joden, maar ook veel christenen menen dat het belangrijk is dat we ze vieren. Maar.. De wet is toch voor de Joden en Jezus heeft die wet toch al vervuld? Hoe zit dat dan precies? In dit artikel zullen we dieper ingaan op de zin en onzin van de zogeheten Hebrew Roots-beweging, die steeds agressievere vormen begint aan te nemen. Laten we beginnen bij een belangrijk punt dat Paulus maakt in het Nieuwe Testament.
Afbeelding
"Laat dus niemand u veroordelen inzake eten of drinken, of op het punt van een feestdag, een nieuwe maan of de sabbatten. Deze zaken zijn een schaduw van de toekomstige dingen, maar het lichaam is van Christus." (Kol. 2:16-17, HSV)
Schaduw
Voorop staat dat deze feesten iets prachtigs zijn. Ze zijn ingesteld door God, en niet zonder reden. Er was in de tijd van Mozes een duidelijke bedoeling met deze feesten, maar ook in de tijd van nu hebben de feesten nog steeds een duidelijke betekenis doordat ze vooruitwijzen naar toekomstige zaken. Het is dan toch prachtig om die feesten te vieren? Ja, en nee. Ik geloof dat we deze feesten op twee manieren kunnen vieren. Op een goede manier, en op een verkeerde manier. Wanneer we, zoals veel Hebrew Roots-groeperingen, teveel focus leggen op de Thora, gaan we de verkeerde kant op. We gaan dan achteruit, in plaats van vooruit. Want bedenk nogmaals: de feesten wijzen vóóruit. Ze verwijzen naar een toekomstige realiteit. De eerste vervulling was een gebrekkige en premature vervulling. De Thora (de wet) was een spiegel die ons onze zondige natuur liet zien. Zonder de wet zouden we dat niet weten. De wet is in die zin dus goed, maar niet per definitie zaligmakend. Het was een diagnose-instrument. Geen helingsinstrument. We worden niet gered door de wet, maar door Jezus. 
Afbeelding
Voorjaarsfeesten
In het schema hierboven kunt u zien hoe de feesten verwijzen naar een gebeurtenis in het verleden (de Exodus) én hoe het tegelijk ook vooruitwijst naar een veel diepere vervulling door Jezus, in later tijd. Hoewel het Pesach uit Exodus 12 natuurlijk een prachtige gebeurtenis was dat verhaalt over de redding van de Joden, verwijst het ook vooruit naar iets veel groters: de redding van álle mensen (die in Jezus' offer geloven natuurlijk). Het feest van de ongezuurde broden was in eerste instantie om te herdenken dat de Joden haastig koeken moest bakken, die niet de tijd mochten krijgen om te gaan gisten. Men moest namelijk snel weg kunnen gaan, als het moment daar was. Kijken we naar een toekomstige vervulling, dan zien we dat Jezus Zichzelf voorstelt als het Brood des Levens. Iemand die Hem "eet", zal nooit meer honger hebben (Joh. 6:35). De gaatjes in de matses verwijzen bijvoorbeeld ook weer naar de gaten in zijn handen, voeten en Zijn zij. Waar de eerstelingen vervolgens aan God werden geofferd (en waarvan de priesters ook mochten eten), was dit iets beperkts dat elk jaar weer opnieuw gedaan moest worden. Dit tegenover Jezus Die als Eersteling slechts een éénmalig offer was.
"Maar nu, Christus ís opgewekt uit de doden en is de Eersteling geworden van hen die ontslapen zijn."
​
(1 Korinthe 15:20, HSV)
Pinksteren
​De naam "Pinksteren" (letterlijk: 50 dagen) is een naam die pas later in zwang kwam. Het feest stond bij de Joden bekend onder de naam Sjavoeot, wat wekenfeest betekent. Dit vanwege het feit dat er 7 volle weken (+1 dag) geteld moesten worden vanaf Bikkurim. Dit was niet geheel toevallig ook precies het moment waarop Mozes de wet gaf op de Sinaï, en in dat verband werd het feest tot aan het Nieuwe Testament toe dan ook gevierd door de Joden. Hoewel er ook een connectie met de landbouw lag en er dankbaarheid aan God getoond moest worden, is de verbinding met de wet niet te ontkennen. Zo vielen er die dag 3000 slachtoffers bij de Sinaï, door de zonde van het gouden kalf (Ex. 32:28). Bij het ontvangen van de Geest zien we juist een veel positievere ontwikkeling: er kwamen die dag 3000 mensen tot geloof in Jezus (Hand. 2:41). Waar de wet leidt tot de dood, leidt de Geest ons juist tot bevrijding en zaligheid.
"Want de wet van de Geest van het leven in Christus Jezus heeft mij vrijgemaakt van de wet van de zonde en van de dood." (Romeinen 8:2, HSV)
Najaarsfeesten
Hoewel de precieze betekenis van het bazuinenfeest niet echt duidelijk werd vanuit Leviticus 23, hebben de Joden dit door de eeuwen heen geïnterpreteerd als een periode (inclusief de voorafgaande periode) waarin reflectie en bezinning centraal staan, met het oog op de naderende grote verzoendag, waar oordeel juist een centrale positie inneemt. Hoewel het als christen natuurlijk belangrijk is dat ook wij regelmatig de balans opmaken voor onszelf, is het vooral ook belangrijk dat we vóóruit leren kijken. We moeten ons niet blindstaren op het probleem, maar zien op de Oplossing: Jezus Christus. Er lijkt een heel sterk verband te zijn met de opname, die ook vergezeld zal worden van bazuingeschal (1 Thess. 4:13-18, 1 Kor. 15:51-52). Het Nieuwe Testament roept er dan ook toe op om daar naar uit te zien (2 Tim. 4:8, Titus 2:13). Voorts zien we de Grote Verzoendag, waar men destijds een jaar lang de zonden kon bedekken door het bloed van dieren. Het verwijst echter vooruit naar het moment van toekomstig oordeel, maar waarbij wij christenen gelukkig mogen weten dat onze zonden zelfs helemaal kwijtgescholden zijn. Voor eens en altijd! Jezus hoeft niet elk jaar opnieuw te sterven voor onze zonden (Hebr. 7:27, 9:12, 10:10). Ten slotte verwijst het loofhuttenfeest terug naar de periode waarin de Joden in primitieve omstandigheden moesten leven, maar ook vooruit naar het moment dat YHWH voor eeuwig bij de Zijnen zal wonen. Gaan we de goede kant op? Kijken we terug, of vooruit?
"En nu u God kent, ja wat meer is, door God gekend bent, hoe kunt u weer terugkeren naar de zwakke en arme grondbeginselen, die u weer van voren af aan wilt dienen?" (Galaten 4:9, HSV)
Waarschuwing
Paulus waarschuwt precies hiervoor in de Galatenbrief. De Joodse christenen die in dat gebied woonden, waren gewend om de Joodse wetten te houden, maar probeerden die wetten ook op de bekeerlingen uit de heidenen te forceren. Dit terwijl al in de vergadering in Handelingen 15 besloten was dat dat voor hen niet nodig was. Het voegt niets extra's toe, maar maakt het enkel moeilijker. Wie immers achteruit gaat, loopt het risico zichzelf weer onder de wet te stellen en verplicht zichzelf die wet te houden, met alle nadelen die daarbij horen. In Galaten 5:2 vertelt Paulus dat "Christus van geen nut zal zijn" voor de mensen die zich na hun wedergeboorte nog laten besnijden, dat die mensen "van Christus los zijn geraakt" (vers 4a) en het risico lopen uit de genade te vallen (vers 4b). In dit artikel ga ik dieper in op wat hiermee bedoeld wordt, we kunnen onze redding immers niet verliezen. Enfin, hij wijst in het vers erna juist op de Geest, het geloof en de hoop van de gerechtigheid. Het hele doel van deze brief was dan ook om deze groep weer tot de orde te roepen, en dat maakt de waarschuwing in het eerste hoofdstuk dan ook extra heftig. 
"Zoals wij al eerder gezegd hebben, zo zeg ik ook nu weer: Als iemand u een evangelie verkondigt anders dan wat u ontvangen hebt, die zij vervloekt." (Galaten 1:9, HSV)
Slot
De Hebrew Roots-beweging is een beweging die voor veel christenen erg verleidelijk is. De naam zegt het al: het gaat terug naar de Hebreeuwse wortels, ofwel: de wet. Hoewel zeker niet alles slecht is, is het risico op terugkeer naar de wet wel zeer reëel. Men wordt er vaak in "gelokt" met deze 7 feesten, en eerlijk gezegd is er in zichzelf dan ook niks mis mee om die feesten te vieren. We moeten alleen goed opletten hóe we die feesten vieren. Gaan we helemaal mee in alle oorspronkelijke kleine details, en komt de focus daarbij op het verleden te liggen? Dan gaan we de verkeerde kant op. Vieren we deze feesten meer als een soort mentaal checkpoint, waarin we ons vooral richten op de toekomstige vervulling van deze "schaduwen", en Jezus volledig in het vizier komt, dan gaan we de goede kant op. De drogredenering: Jezus vervulde de Thora, en ís daarom de Thora, dus daarom is het vervullen van de Thora ook wat Jezus wil (Jezus = Thora, dus Thora = Jezus), hebben we in de onderstaande artikelen al eens weerlegd. Ik wil dit artikel graag kort houden, dus als u nog meer vragen heeft over deze gevaarlijke beweging die ons eigenlijk altijd weer terug naar de wet leidt, wil ik u uitnodigen die artikelen te lezen.
Meer lezen?

​Moeten we de Thora houden voor meer Heiliging?
De Gevaren van Hebrew Roots en Noachitische Wetten
De Sabbat: Een Merkteken?
Debunked: Spirit of Antichrist? (Engels)
8 Opmerkingen
Ton
1/6/2025 22:09:17

Mooi artikel !
Er is een mooie genuanceerde en uitgebreide studie over het wel of niet vieren van de feesten te downloaden van de Wake Up website (en volgens mij helemaal in lijn met wat je schrijft en waarin ook de nadruk wordt gelegd op de nieuwtestamentische betekenis van die feesten (die zeker voor de najaarsfeesten geweldig profetisch zijn en wijzen op de wederkomst).
Hierbij de link: https://wakeup.nu/wp-content/uploads/2017/04/Studie-de-Feesten-vieren.pdf

Antwoorden
Marike
15/6/2025 17:06:16

Ik gedenk die feesten inderdaad wel, maar wel kijkend naar de profetische betekenissen. Vooruit kijken dus.
Zelf denk ik ook niet dat de Thora heeft afgedaan. Maar genade is door Jezus alleen. Dus de Thora volgen uit gehoorzaamheid en niet om mijn redding te verdienen.
Ik eet bijvoorbeeld geen varken of andere dieren die in de Bijbel onrein worden genoemd, maar ik hou me niet aan de Joodse voedselwetten die ze eromheen gemaakt hebben (dus ik heb 1 koken, hou vlees en zuivel niet perse gescheiden etc.). Ik ben geen Joodse en dat hoef ik ook niet te worden. De feesten gedenk ik dus wel, maar ik doe geen Joodse culturele dingen die niet in de Bijbel genoemd staan.
Ik begreep vanuit de brief aan Galaten dat Paulus een onderscheid maakt tussen de wetten van God en de wetten bedacht door mensen. Dat was voor mij een eye-opener. De bijbeltekst die hierboven genoemd wordt gaat.volgens mij niet over wel of geen sabbat vieren, wel of geen varken eten etc. Zoals ik het lees gaat het om hoe ze invulling geven aan hun gewoonten (zeker bekeerlingen uit de heidenen, die leefden in een cultuur vol afgoden, die zijn compleet anders gaan leven en werden daar uiteraard om bekritiseerd). Ik hou het wel bij mezelf en de kring waarin ik mij begeef. Het gevaar van Hebrew Roots is dat er snel geoordeeld wordt over mensen die er anders in staan.
Ik voel me een beetje tussen twee werelden. Ik ben niet geheel hebrew roots maar ook geen traditioneel christen.

Antwoorden
Admin link
15/6/2025 18:18:19

Bedankt voor je reactie, Marike (: Ik ben echter wel benieuwd uit welk vers je het volgende idee haalt:

"Ik begreep vanuit de brief aan Galaten dat Paulus een onderscheid maakt tussen de wetten van God en de wetten bedacht door mensen."

Antwoorden
Marike Muller
15/6/2025 18:53:26

ik heb me iets verkeerd uitgedrukt zie ik. Ik begreep het niet vanuit de brief aan de Galaten, maar zoals ik die brief lees maakt Paulus wel een onderscheid.

https://landofhoneyblog.blogspot.com/2021/07/the-three-types-of-laws-in-scripture.html

dit artikel legt uit wat ik bedoel (en die verwoord het beter dan ik zou kunnen)

Admin link
15/6/2025 23:46:54

Het klopt dat er meer soorten "wetten" zijn, maar waar ik al bang voor was, gebeurt ook in het aangehaalde artikel.

Hij noemt Galaten 5:4 bijvoorbeeld als een Levitische wet (die dan alleen voor Levieten zou gelden), terwijl het vers ervoor heel duidelijk over de overbodigheid van de besnijdenis spreekt voor wie in Christus zijn. De besnijdenis was echter verplicht voor álle Israëlieten, niet alleen de Levieten.

Ik heb veel Hebrew rooters hun tanden stuk zien bijten op Galaten, en zich in allerlei gekke bochten zien wringen om de Joodse wetten maar te kunnen volgen, terwijl Paulus er superduidelijk over is. Paulus heeft het hier gewoon over de Joodse wetten die golden voor alle Israëlieten, en niet nodig zijn voor de heidenen. Niet voor redding, en ook niet voor meer heiliging (:

Blessings!

Marike
16/6/2025 13:25:56

Hoi

Ik ben het zeker met je eens dat die specifieke tekst uit Galaten niet slaat op het Levitisch priesterschap. Maar dat doet voor mij niks af aan het verhaal dat Paulus onderscheid maakt tussen verschillende soorten wetten. Maar ik ben het absoluut met je eens dat de torah niet nodig is voor redding/heiliging. Dan zouden we onze eigen redding/heiliging verdienen. Genade door Jezus alleen.
Voor mijzelf is het een logische keuze om de torah niet terzijde te schuiven.
Het loon van de zonde is dood (Rom. 6:23) en de wet leert ons wat zonde is (rom. 7). Wil ik dus weten wat zonde is dan moet ik ook weten wat er in de wet staat. De vloek van de wet is dus de dood, daar heeft Jezus ons van vrijgekocht.

Christus heeft ons vrijgekocht van de vloek van de wet door voor ons een vloek te worden, want er staat geschreven: Vervloekt is ieder die aan een hout hangt. (Galaten 3:13)

Voor mijzelf, zoals ik het lees, zit er een verschil in vrijgekocht zijn van de vloek van de wet en het vervallen van de wet. Ik leef inderdaad onder de wet van Christus. Maar dat betekend niet dat ik me niet aan Gods kaders hoef te houden. Dus torah volgen niet om mijn redding te verdienen of er iets aan toe te voegen, maar juist omdat ik gered ben.



P.s. Ik heb geen idee wat hebrew rooters allemaal schrijven/zeggen want ik volg die groep verder niet.

Antwoorden
Admin link
16/6/2025 14:21:42

Bedankt voor je reactie, Marike (:

Ik denk dat we grotendeels op één lijn liggen. De spraakverwarring is wellicht rondom de wet in het algemeen en de 10 geboden specifiek.

Alle 10 geboden worden in het nieuwe testament herhaald, behalve die van de zondagsrust. Ik denk dus dat dat een goed uitgangspunt is.

Van de andere 603 wetten zijn echter niet alle wetten enkel van toepassing op de Levieten. Sommige, zoals die van het besnijdenis, of het eten van varkensvlees, zijn ook van toepassing op de joden in het algemeen.

Omdat wij als christenen uit de heidenen niet joods zijn, gelden die wetten niet voor ons. Paulus geeft dat op meerdere plekken aan, zoals het genoemde Galaten 5:4, maar ook uit Handelingen 15, Romeinen 14 of Kolossenzen 2:16-17 is op te maken dat dit soort wetten niet voor ons gelden.

Het staat je vrij om dit te doen natuurlijk, maar waarom zouden we dit doen? Paulus geeft in Galaten 5 de waarschuwing dat wie zich laat besnijden, verplicht is om de hele wet te houden. Waarom zouden we het onszelf moeilijk maken? Wat hebben we ermee te winnen? (:

Blessings!

Antwoorden
Admin link
16/6/2025 14:23:30

Ik bedoel natuurlijklijk sabbatsrust ^^


Je opmerking wordt geplaatst nadat deze is goedgekeurd.


Laat een antwoord achter.

    Telegram Channel

    Categorieën

    Alles
    Aliens & Demonen
    Already - Not Yet
    Bijbelstudie
    Bijna Thuis
    Buitenste Duisternis?
    China
    Corona / Complot
    Cryptovaluta
    Debunked: Alverzoening
    Debunked: Calvinisme
    Debunked: Historisme
    Debunked: Part. Rapture
    Debunked: Post Trib.
    Debunked: Preterisme
    Debunked: Pre Wrath
    Eens Gered Altijd Gered
    Ezechiël 38
    Ezra's Apocalyps
    Factchecks
    Genesis
    Genezing
    Geopolitiek
    Great Reset
    Grote Verdrukking
    Hebrew Roots?
    Hell's Kitchen
    Interviews
    Islam
    Israël
    Katholieke Kerk
    Kerk In Verval
    Kingdom Now?
    Klimaat
    Mandela-effect
    Nibiru
    Nieuwe Jeruzalem
    Occultisme
    Opname
    Physics Of Hell
    Platte Aarde?
    Prepping
    Profetie
    QAnon
    Recensies
    Satire
    The Last Reformation
    The Shack?
    Welvaartsevangelie

    Archieven

    Juni 2025
    Mei 2025
    April 2025
    Maart 2025
    Februari 2025
    Januari 2025
    December 2024
    November 2024
    Oktober 2024
    September 2024
    Augustus 2024
    Juli 2024
    Juni 2024
    Mei 2024
    April 2024
    Maart 2024
    Februari 2024
    Januari 2024
    December 2023
    November 2023
    Oktober 2023
    September 2023
    Augustus 2023
    Juli 2023
    Juni 2023
    Mei 2023
    April 2023
    Maart 2023
    Februari 2023
    Januari 2023
    December 2022
    November 2022
    Oktober 2022
    September 2022
    Augustus 2022
    Juli 2022
    Juni 2022
    Mei 2022
    April 2022
    Maart 2022
    Februari 2022
    Januari 2022
    December 2021
    November 2021
    Oktober 2021
    September 2021
    Augustus 2021
    Juli 2021
    Juni 2021
    Mei 2021
    April 2021
    Maart 2021
    Februari 2021
    Januari 2021
    December 2020
    November 2020
    Oktober 2020
    September 2020
    Augustus 2020
    Juli 2020
    Juni 2020
    Mei 2020
    April 2020
    Maart 2020
    Februari 2020
    Januari 2020
    December 2019
    November 2019
    Oktober 2019
    September 2019
    Augustus 2019
    Juli 2019
    Juni 2019
    Mei 2019
    April 2019
    Maart 2019
    Februari 2019
    Januari 2019
    December 2018
    November 2018
    Oktober 2018
    September 2018
    Augustus 2018
    Juni 2018
    Mei 2018
    April 2018
    Maart 2018
    Februari 2018
    December 2017
    November 2017
    Oktober 2017
    September 2017
    Augustus 2017
    Juli 2017
    Juni 2017
    Februari 2017
    November 2016
    September 2016
    Mei 2016
    April 2016
    Oktober 2015

Powered by Maak je eigen unieke website met aanpasbare sjablonen.
  • Home
  • Openbaring
  • English
  • Belangrijk
  • Links
  • AVG
  • About