Unravelations
  • Home
  • Openbaring
  • English
  • Belangrijk
  • Links
  • AVG
  • About

Eens Gered, Altijd Gered (Deel XXIII): In Hem Blijven

25/7/2024

1 Opmerking

 
Soms zijn er van die Bijbelverzen die je aanstaren en heel oncomfortabel laten voelen. 1 Johannes 3:15 is er zo eentje. Sowieso is het een pittig hoofdstuk om te lezen, als je naar jezelf in de geestelijke spiegel kijkt. Elke christen zal toch op zijn minst een keer moeten slikken als hij dit hoofdstuk leest. En dat is ook heel goed, begrijp me niet verkeerd. Zonde wordt zwaar onderschat, helaas ook door veel christenen. Het is dus heel goed om op onszelf te reflecteren, en Johannes helpt daar in deze zendbrief heel goed bij. Tegelijk is het heel verleidelijk om meteen naar de andere kant door te schieten, en allerlei incorrecte gedachten te krijgen over wat deze tekst allemaal zou zeggen over onze redding. Laten we eens heel nauwkeurig in context bekijken wat Johannes hier precies bedoelt.
Afbeelding
"Ieder die zijn broeder haat, is een moordenaar; en u weet dat geen moordenaar het eeuwige leven blijvend in zich heeft." (1 Johannes 3:15, HSV)
Verblijven
Het lijkt in dit vers alsof iemand zijn eeuwige leven kan verliezen. Maar is dat wel echt wat dit vers zegt? Allereerst valt de vreemde zinsconstructie op. Als Johannes bedoelde dat een christen die zijn broeder haat, zijn eeuwige leven verliest, had hij dat toch gewoon zo op kunnen schrijven? Wat is hier aan de hand? Volgens Bijbelcommentator Thomas L. Constable zit de sleutel tot begrip van dit vers hem in het woord "blijvend", in het Grieks meno. De precieze semantiek van dit woord is moeilijk om nauwkeurig te vangen in het Nederlands, maar we kunnen het misschien nog het best vergelijken met "verblijven". Met het woord "verblijven" geven we aan dat we een periode op één plek blijven rondhangen. Johannes gebruikt deze term echter de hele brief door, en het is goed om daar acht op te slaan, als we de context van dit lastige vers beter willen begrijpen. De eerste keer dat we deze term tegenkomen, is in 1 Johannes 2:6:
"Wie zegt in Hem te blijven, moet ook zelf zo wandelen als Hij gewandeld heeft." (1 Johannes 2:6, HSV)
Gemeenschap
Het overkoepelende thema van zijn zendbrief is echter "gemeenschap hebben" met Hem en met elkaar als christenen. Dat maakt Johannes meteen duidelijk in hoofdstuk 1, vers 6 en 7. We moeten contact blijven houden met Hém als de Wijnstok, vertelde Johannes al eens eerder in zijn evangelie, in Johannes 15 om precies te zijn. Ook Bijbelleraar Dennis Rokser bevestigt Constable's commentaar over het "in Hem verblijven" in zijn boek "Shall Never Perish Forever" (p. 308-310) en wijdt er nog wat verder over uit. Verblijven geeft duidelijk een andere nuance aan het vers dan het werkwoord "blijven". De Nederlandse vertaling zet ons dus eigenlijk op het verkeerde spoor. "Whosoever hateth his brother is a murderer: and ye know that no murderer hath eternal life abiding in him," zegt de King James Vertaling. Dat klinkt toch al weer anders, nietwaar? Helemaal als we overwegen dat Johannes Jezus op antropomorfische wijze identificeert als Hét Eeuwige Leven in hoofdstuk 1 vers 2. Hij sluit zijn brief er ook weer mee af in hoofdstuk 5 vers 20 (zie hieronder). Verblijven wij in Hem, dan verblijft Hij ook in ons (Joh. 15:5). Het Eeuwige Leven (Jezus) verblijft echter niet in een moordenaar, zegt 1 Joh. 3:15 dus eigenlijk.
"Maar wij weten dat de Zoon van God gekomen is en ons het verstand heeft gegeven om de Waarachtige te mogen kennen; en wij zijn in de Waarachtige, namelijk in Zijn Zoon, Jezus Christus. Die is de waarachtige God en het Eeuwige Leven." (1 Johannes 5:20, HSV)
Gnostiek
Rokser merkt op dat Johannes met deze zendbrief een doel voor ogen had. Hij schreef de brief niet zomaar. Logisch, niet waar? Als wij een brief schrijven, doen we dat toch ook met een oogmerk? Het doel van Johannes was de oprukkende dwaling van de gnostiek. Bepaalde vrijdenkende groepen probeerden christenen in die periode te besmetten met een filosofie die ervan uit ging dat zowel duisternis als licht in God konden bestaan. Johannes bestrijdt dit idee heel duidelijk in het vijfde vers van hoofdstuk 1. Hij wijdt de rest van zijn zendbrief eraan om uit te leggen dat dit ook consequenties heeft voor ons als Zijn volgelingen. Ook in ons zou dan geen duisternis meer moeten zijn, zoals bij de onbekeerde heidenen. Het duister hoort bij satan, het Licht bij God, is wat Johannes probeert duidelijk te maken. Door "in Hem te verblijven", lopen we in lijn met hoe God wil dat we ons leven leven. We lopen dan in lijn met Hem Die ook Het (eeuwige) Leven genoemd wordt in Johannes 14:6. Doen we dit niet en haten we onze broeder, dan lijken we meer op de onbekeerde moordenaar die zijn hart nog niet heeft afgestemd op de Eeuwige. We "verblijven" op dat moment niet in Hem; Het Vleesgeworden Woord dat Johannes aan zowel het begin als het einde van zijn zendbrief het Eeuwige Leven noemt. We zijn dan als het ware "niet gesynchroniseerd", om maar even een modern woordbeeld te gebruiken.
Herstel
Ongetwijfeld zijn er nu lezers die hun wenkbrauwen fronsen en zich afvragen of dat we niet teveel aan de tekst aan het trekken zijn. Dat is begrijpelijk. Maar overweeg dan ook dat als we het tegenovergestelde standpunt innemen, dat ook serieuze consequenties heeft voor onze soteriologie (de leer over hoe we gered worden). Het zou immers inhouden dat we onze redding kunnen verliezen, en dat botst meteen al met een aantal belangrijke Bijbelverzen die het tegendeel uitwijzen, zoals Johannes 10:28-29, Romeinen 8:38-39 of Efeze 4:30, om er even een paar te noemen. Bovendien zou het onze redding uiteindelijk afhankelijk maken van óns handelen, en niet van Jezus' handeling 2000 jaar geleden. Johannes schrijft wat zweverig, als we hem vergelijken met bijvoorbeeld Paulus, maar als we zijn "taal" leren begrijpen, blijken deze twee elkaar helemaal niet tegen te spreken. Het evangelie van Johannes is erop gericht om ongelovigen tot geloof te brengen in Jezus (Joh. 20:31), terwijl deze zendbrief geschreven is om gelovigen (1 Joh. 2:1) te wijzen op het belang van de "gemeenschap met Hem" en "met elkaar" (1 Joh. 1:6-7). Falen wij hierin, dan zijn we niet onze redding verloren, maar onze gemeenschap met Hem, hoewel het belijden van onze zonden daar weer herstel in kan brengen (1:9).
"Ik ben de Wijnstok, u de ranken; wie in Mij blijft, en Ik in hem, die draagt veel vrucht, want zonder Mij kunt u niets doen." (Johannes 15:5, HSV)
Vrucht
Begrijp me goed; deze blogpost is niet bedoeld om u een mandaat te geven om te zondigen. Dit is wat de anti-EGAG meute vaak als stropopargument aanvoert. Als u dat gelooft, heeft u de het artikel niet goed gelezen, want ik wil juist het omgekeerde duidelijk maken! Zonde is ernstig. Het verstoort onze gemeenschap met Hem, want in Hem is geen duisternis. We moeten dus leren te wandelen naar de Geest en niet naar het vlees (Rom. 7/8). Door dat elke dag te doen, komen we dichter in gemeenschap met Hem en leven we meer naar Zijn wil. Maar te geloven dat we onze redding kunnen verliezen, is niet helpend voor ons zielenheil. Het maakt ons onzeker en bang, terwijl we ons juist veilig in Zijn handen zouden moeten voelen. Helaas hebben veel christenen dit door de eeuwen heen niet gesnapt, en zijn linksom of rechtsom toch weer meer gaan focussen op het uiterlijke (de werken) in plaats van het innerlijke (het geloof). Dat is als het wassen van je kapotte auto, in de hoop dat die het weer gaat doen. Een verandering komt van binnenuit. Dát is wat ook Johannes 15 communiceert. We hoeven alleen vrucht te dragen, niet te produceren. Het is de Geest Die dat doet in ons, op voorwaarde dat wij in Hem verblijven. Dat is álles wat u hoeft te doen, de rest komt vanzelf, dankzij Zijn Geest :)
Meer lezen over hoe u zekerheid over uw redding kunt krijgen?
Lees onderstaande serie over redding en er zal een enorme last van uw schouders vallen. Klik op het blauwe getal om naar het betreffende artikel te gaan. Het is echter wel belangrijk als eerste deel 1 en deel 2 te lezen.
1: Het Fundament
2: Werken
3: Onvergeeflijke Zonde
4: Verkiezing & Vruchten
5: Opnieuw Bekeren
6: ​Niet Meer Zondigen
7: Ga Weg van Mij
8: Blijven Geloven
9: Bekeren en Dopen
10: Belijden & Tongentaal
​11: Adam, Eva & Engelen
12: Zeven Lastige Verzen
13: Toevoegen of Afdoen
14: Teken van het Beest
​
15: Ultieme Zekerheid
16: Afgehouwen Takken
17: De Kerkvaders
18: Judas
19: Ons Vangnet
20: Ananias en Saffira
21: Het Lot van Lot
22: Zelfmoord
1 Opmerking
DrM
27/7/2024 10:44:12

Schokkende zaken tijdens de opening van de Olympische Zomerspelen in Frankrijk:

* Op https://cvandaag.nl/102261-openingsceremonie-olympische-spelen-ontsierd-door-met-jezus-spottende-dragshow "Openingsceremonie Olympische Spelen ontsierd door met Jezus spottende dragshow";
* Op https://www.nowtheendbegins.com/emmanuel-macron-2024-paris-olympic-games-pale-horse-revelation-6-death-hell/ "As Emmanuel Macron Bellowed “I declare the Games of the XXXIII Olympiad open!”, The Pale Horse From Revelation 6 Rode In Like Death And Hell".

Het zijn nu de 33e Olympische Zomerspelen en het getal 33 is een belangrijk getal in de wereld van de Vrijmetselarij en andere occulte stromingen.

Antwoorden

Je opmerking wordt geplaatst nadat deze is goedgekeurd.


Laat een antwoord achter.

    Telegram Channel

    Categorieën

    Alles
    Aliens & Demonen
    Already - Not Yet
    Bijbelstudie
    Bijna Thuis
    Buitenste Duisternis?
    China
    Corona / Complot
    Cryptovaluta
    Debunked: Alverzoening
    Debunked: Calvinisme
    Debunked: Historisme
    Debunked: Part. Rapture
    Debunked: Post Trib.
    Debunked: Preterisme
    Debunked: Pre Wrath
    Eens Gered Altijd Gered
    Ezechiël 38
    Ezra's Apocalyps
    Factchecks
    Genesis
    Genezing
    Geopolitiek
    Great Reset
    Grote Verdrukking
    Hebrew Roots?
    Hell's Kitchen
    Interviews
    Islam
    Israël
    Katholieke Kerk
    Kerk In Verval
    Kingdom Now?
    Klimaat
    Mandela-effect
    Nibiru
    Nieuwe Jeruzalem
    Occultisme
    Opname
    Physics Of Hell
    Platte Aarde?
    Prepping
    Profetie
    QAnon
    Recensies
    Satire
    The Last Reformation
    The Shack?
    Welvaartsevangelie

    Archieven

    Juni 2025
    Mei 2025
    April 2025
    Maart 2025
    Februari 2025
    Januari 2025
    December 2024
    November 2024
    Oktober 2024
    September 2024
    Augustus 2024
    Juli 2024
    Juni 2024
    Mei 2024
    April 2024
    Maart 2024
    Februari 2024
    Januari 2024
    December 2023
    November 2023
    Oktober 2023
    September 2023
    Augustus 2023
    Juli 2023
    Juni 2023
    Mei 2023
    April 2023
    Maart 2023
    Februari 2023
    Januari 2023
    December 2022
    November 2022
    Oktober 2022
    September 2022
    Augustus 2022
    Juli 2022
    Juni 2022
    Mei 2022
    April 2022
    Maart 2022
    Februari 2022
    Januari 2022
    December 2021
    November 2021
    Oktober 2021
    September 2021
    Augustus 2021
    Juli 2021
    Juni 2021
    Mei 2021
    April 2021
    Maart 2021
    Februari 2021
    Januari 2021
    December 2020
    November 2020
    Oktober 2020
    September 2020
    Augustus 2020
    Juli 2020
    Juni 2020
    Mei 2020
    April 2020
    Maart 2020
    Februari 2020
    Januari 2020
    December 2019
    November 2019
    Oktober 2019
    September 2019
    Augustus 2019
    Juli 2019
    Juni 2019
    Mei 2019
    April 2019
    Maart 2019
    Februari 2019
    Januari 2019
    December 2018
    November 2018
    Oktober 2018
    September 2018
    Augustus 2018
    Juni 2018
    Mei 2018
    April 2018
    Maart 2018
    Februari 2018
    December 2017
    November 2017
    Oktober 2017
    September 2017
    Augustus 2017
    Juli 2017
    Juni 2017
    Februari 2017
    November 2016
    September 2016
    Mei 2016
    April 2016
    Oktober 2015

Powered by Maak je eigen unieke website met aanpasbare sjablonen.
  • Home
  • Openbaring
  • English
  • Belangrijk
  • Links
  • AVG
  • About